Imunitate, Suplimente, Vitamine

Vitamina D, vitamină sau hormon?

Vitamina c

Ce este Vitamina D?

Mai este denumită si vitamina soarelui deoarece corpul uman o poate produce în anumite condiții de expunere la razele soarelui.

Este o vitamină liposolubilă(solubilă în grăsimi) care este sintetizată la nivelul pielii în prezența razelor ultraviolete (UVB). 

Este în același timp un nutrient esențial ce are un rol vital în numeroase procese ale corpului, de la mușchi și oase pînă la sistemul imunitar, ca să amintim de cele mai cunoscute roluri. 

Vitamina D este și un hormon  care influențează aproape fiecare celulă din corp, de aici și importanța menținerii unui nivel optim. [Vitamin D metabolism]. – Abstract – Europe PMC

Intens studiată de cercetători, o veți găsi menționată în mii de studii științifice. O mare bază de studii științifice este National Center for Biotechnology Information (nih.gov)

Este de mirare că indiferent de numele bolii/dereglării pe care o cercetează oamenii de știință, vitamina soarelui ajunge să aibă un rol major?

Cea mai bună și indicată sursă de vitamina D este expunerea la razele soarelui, totuși mulți dintre oameni  au un nivel insuficient din cauza stilului de viață sau a locației geografice. Din fericire mai sunt și alte modalități de a obține vitamina D, principalele fiind prin alimentație sau suplimente. 

Cum și când  producem Vitamina D, când este nevoie de suplimente?

Pentru a  produce singuri aceasta vitamina este nevoie ca pielea să fie expusă direct la razele  UVB ale soarelui, dar asta nu înseamnă că oricând este soare pe cer vom putea produce vitamina D…ar fi prea simplu, așa-i? 

Indexul UVB trebuie să fie mai mare de 3 !

Prezența  UVB depinde de mai mulți factori:

  • Unghiul soarelui fata de Pamant( diferit in functie de anotimp, caci “iarna nu-i ca vara…”) 
  • Momentul din zi(între 10 AM si 2 PM este cel mai propice)
  • Latitudinea – pentru cei care trăiesc la & lîngă ecuator sunt condiții de producere a vitaminei D tot timpul anului. În România, din mijlocul toamnei și pînă în mijlocul primaverii nu avem condiții optime pentru a produce vitamina D. Sunt disponibile aplicații care ne arată nivelul UVB astfel încât să nu ne amăgim iarna că putem produce suficientă vitamina D…
  • Poluarea mediului
  • Folosirea cremelor de protecție solară – împiedică producția acestei vitamine 

Informații mai detaliate despre productia de vitamina D puteți citi prin link-ul de mai jos(în limba engleză)

How to Use the Sun Safely to Make Vitamin D and Benefit Your Health – GrassrootsHealth

De ce este atât de importantă? Riscurile la deficitul de vitamina D & beneficiile unui nivel optim.

  • Cresc dovezile că  vitamina D are un rol crucial în prevenirea bolilor și menținerea unei stări de sănatate optime. Există cca  30000 gene  în corpul uman iar vitamina D influențează cca 3000, (10% din genomul uman). În plus avem receptori de vitamina D in tot corpul…
  • Vitamina D este indispensabila pentru asimilarea calciului din intestin și pentru înglobarea sarurilor de calciu în structura oaselor și a dinților.
  • Imunitate – Vitamin D are rolul de  suport al unui sistem imunitar sanatos.
  • Starea psihică –  Niveluri scazute de vitamina D levels au fost asociate cu tulburari de dispozitie si depresie.( Vitamin D Levels Predict Depression (medscape.com)
  • Boli autoimune – Câteva studii au aratat o legatură și intre scleroza multipla  deficitul de Vitamina D

Și exemplele pot continua. 

Poate cel mai concludent exemplu despre rolul vitaminei D este o meta-analiză a 32 studii științifice despre legatura dintre vitamina D măsurată prin nivelul 25-hydroxyvitamin D (25[OH]D) și mortalitatea din orice cauzăMeta-analysis of All-Cause Mortality According to Serum 25-Hydroxyvitamin D – PMC (nih.gov)

Concluzia acestei meta-analize: Niveluri 25(OH)D mai mici sau egale cu 30 ng/mL au fost asociate cu riscuri mai mari de mortalitate din orice cauză. 

Alt exemplu de studiu care confirmă riscurile unui nivel mic de vitamina D: Health Risks of Hypovitaminosis D: A Review of New Molecular Insights – PMC (nih.gov)

Cateva resurse suplimentare, studii stiintifice:

Tazzyman, Simon; et al. “Vitamin D associates with improved quality of life in participants with irritable bowel syndrome: outcomes from a pilot trial.” BMJ Open Gastroenterology. 21 December 2015. Accessed 26 December 2015. http://bmjopengastro.bmj.com/doi/full/10.1136/bmjgast-2015-000052. 

Krug, Esther; et al. “Poor control of diabetes may be linked to low vitamin D.” Endocrine Society. June 2010. Accessed 27 December 2015. https://www.endocrine.org/news-room/press-release-archives/2010/poorcontrolofdiabetesmaybelinkedtolowvitamind. 

Ramagopalan, Sreeram V.; et al. “Expression of the Multiple Sclerosis-Associated MHC Class II Allele HLA-DRB1*1501 Is Regulated by Vitamin D.” PLOS Genetics. 6 February 2009. Accessed 27 December 2015. 

Nivelul optim de vitamina D

Aproape toți cercetătorii din domeniu sunt de acord că nivelul mediu recomandat pentru vitamin D3 este  40-60 ng/ml. Acest nivel se poate măsura ușor printr-o analiză numită 25(OH)D la orice laborator/clinică de analize medicale din România.

Surse de vitamina D din mâncarea de toate zilele

Putem obtine vitamina D și din anumite alimente însă nu acoperă necesarul pentru o sănătate optimă:

  • Pește gras(macrou, hering, sardine, scrumbie, etc)
  • Ouă
  • Lactate cu procent ridicat de grăsime(vitamina D este liposolubilă)
  • Ulei de ficat de cod
  • Alimente fortificate cu vitamina D

Cum puteți folosi informațiile de mai sus pentru sănătate?

După ce am înțeles ce este și ce roluri are vitamina D în corp, este indicat să măsurăm nivelul actual printr-o analiză 25(OH)D. 

Apoi în funcție de anotimp, stil de viață, etc să decidem cum ne asigurăm un nivel optim de vitamina D.

Vitalmin.ro vă pune la dispoziție atât vitamina D cât și alte vitamine sau minerale de care corpul are nevoie pentru ca vitamina D să își poată face corect activitatea.

Produse românești de calitate la un preț corect și accesibil.

Vitamina D3 4000 UI 60 capsule Cosmopharm | Vitalmin

Vitamina D3 2000 UI 60 capsule Cosmopharm | Vitalmin

Vitamina D 5000 60 tablete Adams Vision | Vitalmin

Vitamina K2 naturala 30 capsule Herbagetica | Vitalmin

Calciu Organic 60 capsule Herbagetica | Vitalmin

Magneziu 375mg + B6 30 tablete Cosmopharm | Vitalmin

Sănătate & Spor în toate cele bune,

Leonard Munteanu 

&

Echipa Vitalmin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *