Vitamina C – pe cat de banala pe atat de importanta
Vitamina C, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este un antioxidant important care joacă un rol crucial în sănătatea umană. Este, printre altele, necesară pentru formarea colagenului(o proteină importantă pentru piele, oase și țesuturile conjunctive – de legătură). De asemenea, ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, la prevenirea și tratarea răcelii, la protejarea împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și la îmbunătățirea absorbției fierului din alimente-deosebit de importantă pentru femeile însărcinate și persoane anemice.
Vitamina C se găsește în multe fructe și legume, inclusiv portocale, lămâie, kiwi, broccoli, ardei roșu și papaya –doar câteva exemple concrete.
V-ați întrebat vreodată de ce nu răcesc câinii sau pisicile sau alte animale? De ce nu le curge nasul deși dorm în zăpadă iarna la temperaturi scăzute?
Deci, exista un aspect extrem de important pentru oameni – spre deosebire de animale, oamenii nu pot produce singuri vitamina C! Alături de oameni mai sunt doar cateva animale sau păsări care nu pot produce vitamina C : porcușorul de Guineea, alte maimuțe primate, o specie de liliac din India și cateva specii de păsări. Atât! Ele, ca și noi, au nevoie să consume hrană bogată în vitamina C pentru a fi sănatoase!
Probabil ați citit de boala numită scorbut pe care o dezvoltau marinarii în urmă cu sute de ani când nu aveau posibilitatea să consume alimente cu conținut minim de vitamina C. https://ro.wikipedia.org/wiki/Scorbut
Deși teoretic putem obține suficientă vitamina C din alimentație, unii oameni pot avea nevoie de suplimente, inclusiv fumătorii și persoanele care suferă de afecțiuni cronice sau au un sistem imunitar slăbit. Esențal de reținut este ca necesarul de vitamina C este variabil, crește sau scade în funcție de necesitățile corpului. Atunci când suntem afectați de viruși, bacterii, paraziți, stress, etc – necesarul de vitamina C este mai mare decât de obicei și este dificil de asigurat doar prin alimentație. În plus, vitamina C este distrusă de cele mai multe ori în procesele de preparare termică a hranei.
Deoarece corpul nu stochează vitamina C, va elimina tot excesul prin urină. De aceea avem nevoie în mod constant de consumul de alimente care conțin aceasta vitamina sau de suplimente. Chiar dacă “urina este puțin mai scumpă”, credem că sănătatea și starea de bine este mai importantă. Prevenția este mai valoroasă și mai ușoară decât tratamentul.
Numeroase studii arată că poate ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar și la prevenirea răcelii. De exemplu, un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție a arătat că suplimentarea cu aceasta vitamina poate reduce durata și severitatea simptomelor răcelii. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/).
Deoarece are multiple roluri în buna funcționare a organismului, vom reveni cu alte articole despre celelalte beneficii.
În concluzie, vitamina C joacă un rol important în sănătatea umană și poate fi obținută din alimentație sau prin suplimente. Studiile arată clar că ajuta la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar.
Este ușor să întărești imunitatea cu produse comercializate de Vitalmin.ro
Spor în toate cele bune,
Leonard Munteanu
Consultant în Nutriție
Vitamina C 1500 30 tablete Adams Vision | Vitalmin
Vitamina C ascorbic acid 150 g VitaKing | Vitalmin
Zinc Forte 30 capsule Herbagetica | Vitalmin
Ganoderma 60 comprimate Dacia Plant | Vitalmin
Seleniu Organic 60+30 capsule Herbagetica | Vitalmin