Uncategorized

Preventie sau tratament?

Hemoroizi

3 Motive pentru a trai preventiv

Va suna cunoscut?

”O sa ma las de fumat, dar mai incolo…

O sa incep sa fac sport…

O sa mananc mai putine dulciuri…

O sa beau mai putin alcool…

O sa reduc consumul de sare…”

Amanam si iar amanam … pina cand mai tarziu devine … prea tarziu!

Plecand de la ideea de baza a Vitalmin.ro ca : 1 gram de Preventie este mai folositor decat 1 kg de Tratament luam in calcul si calitatea vietii pe linga lungimea vietii, adica starea de bine din punct de vedere fizic, mental, emotional si spiritual.

Daca ar fi sa va dati o nota de la 1 la 10( 1=minim; 10 maxim) pentru :

  • Starea fizica
  • Starea mentala
  • Starea emotionala
  • Starea spirituala

Ce note v-ati da?

In cazul in care nu aveti note de 10 inseamna ca este loc de mai bine. Si retineti ca este vorba doar de propria evaluare.

Dar daca ati fi evaluat/a de un specialist pentru fiecare din domeniile de mai sus? Probabil ca rezultatul ar fi diferit.

3 Motive pentru a trai in spiritul de preventie la care ne vom uita

1. Cauzele mortalitatii in Romania

Conform ultimelor date raportate de Romania, disponibile pe site-ul https://ourworldindata.org/causes-of-death

Principalele cauze ale mortalitatii in Romania sunt:

  • bolile cardiovasculare,
  • cancerul,
  • bolile digestive,
  • bolile de ficat,
  • dementa
  • boli ale aparatului respirator
  • etc

conform graficului interactiv de pe site-ul respectiv.

Concluzia simpla si logica este bine stiuta de specialisti: acestea sunt boli ale stilului de viata, boli care pot fi prevenite prin corectarea factorilor care au declansat aceste boli: alimentatie, miscare, hidratare, reducerea stresului, odihna/ somn de calitate, reducerea consumului de alcool si tutun, etc.

Tot pe https://ourworldindata.org/causes-of-death avem si factorii de risc care au dus la mortalitate:

  • Hipertensiune arteriala,
  • Obezitate,
  • Fumat,
  • Alimentatie bogata in sodiu(sare de bucatarie),
  • Glicemie ridicata,
  • Alcool,
  • Poluare,
  • Alimentatie saraca in cereale integrale
  • Exercitiu fizic putin
  • Alimentatie saraca in nuci si seminte
  • etc

Acesti factori de risc, in marea lor majoritate,  tin de stilul de viata si deci pot fi influentati de fiecare dintre noi. In multe situatii suplimentele alimentare sunt cele care ne ajuta sa acoperim mai repede deficitul de vitamine,  minerale, etc de care corpul are nevoie pentru a-si recapata echilibrul. Esential este sa schimbam si stilul de viata, adica sa diminuam acei factori de risc care ne pot duce la boala.

Avand in vedere ca in Romania exista multi specialisti in nutritie si pentru exercitii fizice, psihologi, coach, este la indemana multor oameni sa isi corecteze stilul de viata apeland la ajutorul acestora pentru a preveni imbolnavirea si diminua riscurile de mortalitate.

Sunt desigur si situatii de urgenta cand este nevoie sa apelam 100% la solutiile medicale, insa ideea este sa lucram la preventie si mai putin la tratament, mai ales acolo unde noi putem influenta in mod direct situatia.

2. Mancarea, solul si nutrientii din alimente.

Avand in vedere ca in ciuda progresului tehnologic principalele cauze de mortalitate in tarile dezvoltate sunt date de stilul de viata – s-au efectuat diverse cercetari pentru a identifica posibilele cauze legate de calitatea alimentelor in sine.

Concluziile merg in doua directii in ce priveste solul si nutrientii din plantele cultivate:

  • din cauza agriculturii excesive solul este mai sarac in nutrienti astfel ca si plantele cultivate pe aceste terenuri vor fi mai sarace in nutrienti si asta deoarece sub forma de fertilizatori sunt adaugate doar cateva minerale in sol in timp ce intr-o planta sanatoasa se gasesc zeci de minerale. Daca mai adaugam si faptul ca pe acelasi teren se cultiva aceeasi planta mai multi ani la rand este evident ca se poate ajunge la plante mai sarace in nutrienti prin aceste practici agricole.
  • agricultura moderna s-a concentrat pe cultivarea de varietati de plante care sa dea recolte mai mari, sa fie mai rezistente la boli si sa aiba o adaptabilitate mai mare la schimbarile de clima – avand ca efect plante mai sarace in nutrienti.

Un studiu important pe aceasta tema a fost realizat si publicat in 2004 de Donald Davis de la Universitatea din Texas care a comparat valorile nutritionale din anii 1950 si 1999 de la 43 de legume si fructe diferite si gasind scaderi la proteine, minerale si vitamine. Detaliile studiului le gasiti accesand link-ul urmator https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15637215/

3. Caracteristicile stilului de viata modern

 Adaugam la cele doua de mai sus si principalele caracteristici nocive ale stilului de viata modern:

  • Consumul de alimente cu putini nutrienti(junk food, calorii goale) – un exemplu este painea alba care este saraca in fibrele alimentare care se gasesc in tarate(invelisul bobului de grau). Aceste tarate sunt bogate in fibre dar si in minerale si vitamine. Scotand taratele ramane miezul bobului de grau bogat in amidon(un carbohidrat= calorii) si proteina. Doar ca corpul are nevoie si de minerale, vitamine, fibre si multi alti nutrienti pentru a functiona bine. Nu confundati gustul bun cu calitatea nutritiva, mai ales cand  este vorba de alimente prelucrate de om
  • Putina mișcare/exercitiu fizic(multe ore petrecute pe scaun, la birou, pe Internet, rețele sociale, etc)
  • Prea puțină odihnă de calitate
  • Stres

Trecand putin la partea stiintifica, in 2018 a fost publicat  un studiu intitulat Nutritia si sanatatea cardiovasculara” realizat de cercetatori spanioli – din care citez cateva concluzii:

„Dovezile științifice actuale arată că modelele dietetice occidentale în comparație cu modelele alimentare mai sănătoase, cum ar fi “dieta mediteraneană” (MeDiet), conduc la o producție excesivă de citokine proinflamatorii asociate cu o sinteză redusă de citokine antiinflamatorii. De fapt, intervenția dietetică permite o combinație mai bună de mai multe alimente și substanțe nutritive. Prin urmare, un model alimentar sănătos arată o magnitudine mai mare de efecte benefice decât efectele potențiale ale suplimentarii unui singur nutrient.”

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320919/

 Un alt studiu de anvergura a fost publicat tot in 2018 si se numeste: Consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer: rezultate din cohorta prospectivă NutriNet-Santé. https://doi.org/10.1136/bmj.k322 (Publicat in 14 Februarie 2018).

Citez din studiul mentionat:

“Obiectiv: Evaluarea asocierilor potențiale dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer.

Design Studiu de cohortă bazat pe populație.

Stabilirea și participanții: 104 980 de participanți cu vârsta de cel puțin 18 ani (vârsta mediană 42,8 ani) din cohorta franceză NutriNet-Santé (2009-17). Aporturile alimentare au fost colectate folosind înregistrări dietetice repetate de 24 de ore, concepute pentru a înregistra consumul obișnuit al participanților pentru 3300 de produse alimentare diferite. Acestea au fost clasificate în funcție de gradul lor de prelucrare prin clasificarea NOVA.

Concluzii În acest studiu prospectiv amplu, o creștere cu 10% a proporției de alimente ultraprocesate din dietă a fost asociată cu o creștere semnificativă de peste 10% a riscurilor de cancer general și de sân. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine efectul relativ al diferitelor dimensiuni ale procesării (compoziția nutrițională, aditivii alimentari, materialele de contact și contaminanții neoformați) în aceste asociații.”

In Concluzie,  avem de ales intre Preventie sau Tratament.

Ce vom alege fiecare dintre noi? Sper ca dupa aceasta lectura sa ne analizam fiecare situatia si sa ne asumam responsabilitatea pentru ce am ales, preventie sau tratament.

Vitalmin.ro vă pune la dispoziție atat consultanta in nutritie cat si diverse suplimente, remedii naturale care sa va ajute atat in preventie cat si in tratament.

Informațiile din acest articol nu reprezintă recomandări și nu înlocuiesc indicațiile medicului curant!

Sănătate & Spor în toate cele bune,

Leonard Munteanu

&

Echipa Vitalmin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *