Uleiurile esențiale includ compuși organici volatili care sunt responsabili pentru aroma caracteristică și proprietățile lor terapeutice: calmante, antiiflamatoare, antibiotice naturale.
Uleiurile esențiale sunt folosite într-o varietate de moduri, inclusiv:
- Inhalare: uleiurile esențiale pot fi inhalate direct din sticlă, adăugate într-un difuzor sau aplicate pe o cârpă sau șervețel și inhalate.
- Aplicare locală: Uleiurile esențiale pot fi aplicate pe piele, diluate cu un ulei purtător/carrier, pentru a promova relaxarea, a calma durerea sau a ameliora afectiuni dermatologice.
- Ingerare: Unele uleiuri esențiale pot fi ingerate prin combinarea lor cu uleiuri de tip purtător/carrier, fie in capsule moi, unde reteta este deja pregatita de catre experti in domeniul terapiei complementare.
De ce uleiurile esențiale au nevoie de un ulei purtător?
Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și prea puternice pentru a fi utilizate direct. Uleiurile purtătoare, pe de altă parte, sunt uleiuri ușoare, neutre, care pot dilua uleiurile esențiale și le pot face sigure pentru utilizare interna si locală (topica).
Un ulei carrier precum cel de floarea soarelui este bogat în vitamina E, are proprietăți antioxidante și ajuta la:
- absorbtia rapida în organism a uleiurilor.
- reducerea riscului de sensibilitate.
- prelungirea duratei de viață a uleiului esential incapsulat.
Sunt uleiurile esențiale bune pentru imunitate?
Uleiurile esențiale au fost folosite în mod tradițional pentru proprietățile lor potențiale de stimulare a sistemului imunitar. Unele uleiuri esențiale au proprietăți puternice antimicrobiene și antiinflamatorii, care ajuta la susținerea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor, potrivit studiilor, putând actiona ca un antibiotic natural.
Iată câteva uleiuri esențiale care sunt utilizate în mod obișnuit pentru susținerea sistemului imunitar:
- Ulei de arbor-de ceai: are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii și s-a dovedit a fi eficient împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor, fiind deseori utilizat ca un antibiotic natural.
- Ulei de eucalipt: are proprietăți antiseptice și expectorante și poate ajuta la ameliorarea infecțiilor respiratorii și a congestiei.
- Ulei de lamaie: are proprietati antibacteriene si poate ajuta la intarirea sistemului imunitar.
- Ulei de mentă: are proprietăți antivirale și antibacteriene și poate ajuta la ameliorarea infecțiilor respiratorii și a congestiei.
Pot uleiurile esențiale să acționeze ca un antibiotic natural?
S-a demonstrat că uleiurile esențiale au proprietăți antimicrobiene și pot acționa ca un antibiotic natural. Multe uleiuri esențiale conțin compuși precum terpene, fenoli și aldehide care s-au dovedit a fi eficienți împotriva unei game largi de bacterii, virusuri și ciuperci.
Cercetările au arătat că unele uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de arbore-de-ceai (Tea Tree), uleiul de oregano și uleiul de cimbru, au proprietăți antibacteriene care ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene. Alte uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de eucalipt și uleiul de mentă, au proprietăți antivirale naturale.
Este uleiul esențial de arbore de ceai benefic pentru imunitate?
Uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antibacteriene2, antimicrobiene, antivirale naturale și poate ajuta sistemul imunitar prin sustinerea pe care o ofera in infectii cauzate de bacterii, virusuri și ciuperci.
Este uleiul esențial de cimbru bun pentru imunitate?
S-a demonstrat că uleiul esențial de cimbru are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii, care ajuta la susținerea sistemului imunitar. Conține compuși precum timolul și carvacrolul, care s-au dovedit a avea efecte antibacteriene, antifungice și antivirale naturale, precum și proprietăți antioxidante.
Există unele cercetări care sugerează că uleiul esențial de cimbru poate avea efect pozitiv asupra sistemului imunitar. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Lipid Research3 a constatat că timolul, una dintre componentele principale ale uleiului de cimbru, a fost capabil să sporească activitatea celulelor imune numite macrofage.
„Cercetările actuale confirmă spectrul larg de efecte biologice și terapeutice ale timolului și cimbrului EO. Acțiunea antibiofilm include bacterii precum E. coli, L. monocytogenes, P. putida, S. aureus și S. aureus rezistent la meticilină (MRSA). Au fost demonstrate proprietăți antifungice pentru Fusarium spp., Aspergillus spp., Candida spp., precum și C. neoformans și C. laurentii, care s-au distins prin rezistența la terapia antifungică standard datorită capacității lor de formare a biofilmului. S-a observat și activitate împotriva paraziților precum L. infantum. Cimbru EO și extractele prezintă activitate antivirală diversă împotriva unor viruși precum virusul gripal, HSV-1, HSV-2 și HIV-1.” 3
Este uleiul esențial de oregano bun pentru imunitate?
S-a demonstrat că uleiul esențial de oregano are proprietăți antimicrobiene și poate ajuta indirect la susținerea sistemului imunitar prin prevenirea infecțiilor cauzate de bacterii, virusuri și ciuperci. Conține compuși precum carvacrolul și timolul, care s-au dovedit a avea efecte antibacteriene și antifungice, precum și proprietăți antioxidante.
Odată cu utilizarea excesivă a antibioticelor pentru tratarea infectiilor, a început să apară rezistența la antibiotice. O astfel de rezistenta este comună pentru unele tipuri de tulpini bacteriene izolate clinic; unul dintre mecanismele rezistenței la medicamente multiple este că bacteriile pot produce β-lactamaze cu spectru extins 4.
Uleiul esențial de oregano poate avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar datorita concentratiei de carvacrol. Studiile au constatat că acesta este capabil să stimuleze activitatea celulelor imunitare numite celule „natural killer”. Mai mult, studiile au evidentiat ca utilizarea unui astfel de antibiotic natural in asociere cu unul generic precum doxiciclina sau amoxicilina, isi cresc eficienta in infectii bacteriene.
„În această lucrare, am studiat efectele antibacteriene ale uleiului esențial de oregano (OEO) atât singur, utilizând o metodă de diluare dublă, cât și combinat cu antibiotic împotriva Escherichia coli producătoare de β-lactamaze (ESBL) cu spectru extins. Rezultatul a indicat că E. coli rezistente la medicamente multiple a fost foarte sensibilă la OEO și polimicină; Efectele antibacteriene ale OEO combinate cu amoxicilină, polimicină și lincomicină au arătat un efect aditiv împotriva E. coli,. Efectele antibacteriene ale OEO în combinație cu fluorochinolone, doxiciclină, lincomicina și maquindox florfenicol au prezentat sinergie împotriva E. coli, cu indici FIC variind de la 0,375 la 0,500. Combinația de OEO cu fluorochinolone, doxiciclină, lincomicină și maquindox florfenicol pentru a trata infecțiile cauzate de E. coli producătoare de ESBL poate scădea, în mare măsură, doza eficientă a acestor antibiotice și, astfel, reduce la minimum efectele secundare ale antibioticelor. 4
Este uleiul esențial de cuișoare bun pentru imunitate?
Uleiul esențial de cuișoare are proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii care ajuta la susținerea sistemului imunitar. Conține un compus numit eugenol, care s-a dovedit a avea efecte antioxidante, antibacteriene, antifungice5, antimicrobiene 6 și antivirale naturale.
Există unele cercetări care sugerează că uleiul esențial de cuișoare poate avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Un studiu clinic imunfarmacologic a constatat că eugenolul este capabil să îmbunătățească activitatea celulelor imunitare T unde „eugenolul pare să aibă efecte supresoare și de îmbunătățire asupra răspunsului imun.” 7
Recenzii
Nu există recenzii până acum.