Uncategorized

Nivelul mare de Homocisteina, Risc mare in bolile de Inima

Hemoroizi

De ce sa vorbim despre Homocisteina

In articolul precedent am scris despre Preventie sau Tratament si primul motiv discutat era despre cauzele mortalitatii in Romania. Cum bolile cardiovasculare sunt pe locul 1 la cauze de mortalitate, am ales sa scriu acest articol despre preventie in bolile de inima.

Putini stiu despre homocisteina si mai putini stiu despre riscul unui nivel mare al acesteia in sange. Vestea buna este ca se poate diminua cu ajutorul unor suplimente si/sau printr-o alimentatie corecta care sa contina acele vitamine si minerale de care corpul are nevoie pentru a regla nivelul acesteia.  Nivelul de Homocisteina este unul din cei mai buni indicatori ai sanatatii cardiovasculare. Unii cercetatori au indicat ca nivelurile de homocisteina sunt de pana la 40 de ori mai predictive decât colesterolul seric total în evaluarea riscului bolilor cardiovasculare.

Oamenii care sufera de boli cardiovasculare ar face foarte bine ca o data pe an sa isi testeze si nivelul de homocisteina printr-o simpla analiza de sange la orice laborator de analize medicale!

Amanam si iar amanam … pina cand mai tarziu devine … prea tarziu!

Ce este si de ce este importanta Homocisteina

În ultimii 20-30 de ani, a aparut si s-a consolidat un alt marker important în  bolile de inima  – nivelul seric crescut de homocisteină. Rolul homocisteinei ca factor cauzal în dezvoltarea bolilor cardiovasculare a fost propus de Dr. Kilmer McCully în 1969, unul din pionierii teoriei homocisteinei, ca fiind una din cauzele bolilor de inima.

Multi specialisti o considera mai periculoasa decat colesterolul, deoarece  creste  riscul de infarct,  accident vascular cerebral si chiar depresie.( The association between serum homocysteine and depression: A systematic review and meta-analysis of observational studies  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/eci.13486)

Din punct de vedere al cercetarii stiintifice, homocisteina primește o mare atenție. De exemplu, in anul 2000, peste 200.000 de persoane erau  implicate în 15 studii clinice care investigau diferite aspecte ale metabolismului homocisteinei.

Homocisteina este un aminoacid(structura de baza a proteinelor) care conține sulf dar este și un produs secundar metabolic direct al metabolismului metioninei.

Nivelul mare de homocisteina este  considerat atunci când concentrațiile  sunt peste 15 μM / L. Există mai mulți nutrienți cheie care funcționează ca co-factori în metabolismul metioninei și homocisteinei. Piridoxina(Vitamina B6),  Acidul folic(Vitamina B9) și ciancobalamina(Vitamina B12) afectează în mod direct activitatea enzimelor care influenteaza anumite căi metabolice care controlează acumularea de homocisteină, care are un efect dăunător asupra celulelor endoteliale vasculare(celulele peretilor vaselor de sange).

Cel mai frecvent, erorile în metabolismul homocisteinei sunt strâns legate de deficiențe în nutrienți specifici, în special vitaminele B6, B12 și acid folic(B9). Alaturi de aceste 3 vitamine mai sunt cateva suplimente care influenteaza pozitiv metabolismul homocisteinei astfel incat aceasta sa ramana in limitele normale.

Ca și colesterolul, homocisteina este necesară organismului uman; atunci cand sunt prezenți co-factorii adecvați, aceasta se va transforma în cisteină, ATP și S-adenozilmetionină.

Soluția care rezolva problema de bază a acumulării excesive de homocisteină este cea care acopera deficiențele nutrienților cheie, necesari pentru conversia enzimică a acesteia. Relația dintre homocisteină și vitaminele B este destul de strânsă.

Utilizarea hormonilor sintetici, fumatul și alcoolul epuizează depozitele  de B6, B12 și acid folic. Consumul de alimente ultraprocesate si sarace in nutrienti duce de asemenea la astfel de lipsuri in organism care au ca efect faptul ca procesele chimice specifice fiecarui organ nu mai pot fi efectuate corect.  Nu ar fi surprinzător ca acesti oameni sa aiba niveluri mai ridicate de homocisteină și o incidență  crescută a bolilor de inimă…

Homocisteina este considerata a fi unul dintre factorii timpurii care predispun la dezvoltarea leziunii aterosclerotice prin lezarea/ranirea endoteliului vascular. (Vanden Berg M, Boers GH, Franken DG, et al. Homocysteinemia and endothelial dysfunction in young patients with peripheral arterial occlusive disease. Eur J Clin Invest, 1995, 25 (3): 176-81)

Exista mai multe studii de amploare care indică faptul că nivelurile ridicate de homocisteină pot duce la boli vasculare. Un studiu european amplu, publicat în iunie 1997 în Jurnalul Asociației Medicale Americane, a indicat că adulții au avut un risc de 2,2 ori mai mare de a dezvolta boli vasculare dacă nivelurile lor plasmatice de homocisteină au fost în cincimea superioară a intervalului normal, comparativ cu cei din ultimele patru cincimi. Acest risc a fost independent de alți factori de risc, dar a fost mai mare la fumători și la cei cu hipertensiune arterială. Un studiu norvegian, care a apărut în iulie 1997, New England Journal of Medicine a indicat că riscul de deces la pacienții cu boală coronariană a fost proporțional cu nivelurile plasmatice totale de homocisteină. Riscul a crescut de la 3,8% la cei cu cele mai scăzute niveluri (sub 9 μmol / l) la 24,7% cu cele mai ridicate niveluri (peste 15 μmol / l). Aceste studii și multe altele asemănătoare indică necesitatea testării regulate a nivelurilor de homocisteină, astfel încât factorii de risc adecvați să poată fi evaluați în mod corespunzător.

Studiile stiintifice au legat homocisteina de faptul ca aceasta promoveaza oxidarea lipidelor dar si ca  interfereaza cu agregarea plachetară și metabolismul fibrinei. Lipidele plasmatice circulante joacă un rol important în dezvoltarea leziunilor aterosclerotice. Oxidarea lipidelor LDL endoteliale intra sau extracelulare este cunoscută a fi una dintre primele leziuni care se dezvoltă în țesutul endotelial.

Cateva studii disponibile pe aceasta tema si literatura de specialitate, pentru cine doreste sa se convinga de amploarea cercetarilor in legatura dintre homocisteina si bolile cardiovasculare:

McCully KS. Homocysteine, vitamins, and vascular disease prevention. Am J Clin Nutr. 2007;86:1563S–1568S. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17991676/

Robinson K, Mayer E, Jacobson DW: Homocysteine and coronary artery disease. Clev Clin J Med, 1994; Nov-Dec. 61 (6): 438-50

Piolot A, Nadler F, Parez N, et al: Homocysteine: relation with ischemic vascular diseases. Revue de Medecine Interne, 1996; 1711, 34-45.

Tawako A, Omland T, Gerhard M, et al: Hyperhomocysteinemia is associated with impaired endothelium-dependent vasodilation in humans. Circulation, 1997; 95/5: 1119 -1121

Graham IM, Daly LE, Refsum HM, et al: Plasma Homocysteine as a risk factor for vascular disease. The European Concerted Action Project. JAMA, June 11, 1997; 277(22): 1775-1781

.D’Angelo A, Mazzola G, Crippal et al: Hyperhomocysteinemia and venous thromboembolic disease. Haematologica, Mar.-April 1997; 82 (2): 211-19.

High dose B-vitamins treatment of hyperhomocysteinemia in dialysis patients. Kidney Int, 1996; 49 (11): 147-152.

American Heart Association Recommends Homocysteine Testing in High-Risk Patients. Doctor’s Guide, June 5, 1999.

Oricine are boli cardiovasculare sau prezintă un risc crescut ar trebui să verifice anual  nivelurile de homocisteina.

Pacientii cu antecedente familiale de Alzheimer, Lupus, diabet sau alte boli cronice sunt sfatuiti sa aiba nivelurile lor de homocisteina evaluate. Cei care iau suplimente pentru a controla sau pentru a reduce nivelurile de homocisteină trebuie, de asemenea, să aibă măsurători regulate  pentru a măsura eficacitatea terapeutică. Managementul nutrițional adecvat, inclusiv dozele adecvate de suplimente, pot fi apoi evaluate, iar beneficiul ulterior poate fi menținut. Deși testul pentru homocisteină nu este considerat chiar ieftin dar nici scump(cca 200 lei), reducerea ulterioară a homocisteinei din tratament este eficientă și sigură.

In concluzie, verificarea regulata pentru nivelurile ridicate de homocisteină și tratamentul  cu suplimente adecvate de vitamine ar trebui considerate ca fiind una dintre cele mai importante măsuri pe care un medic sau un nutritionist le-ar putea implementa pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta boli  care pot pune viața în pericol din cauza valorilor ridicate ale  homocisteinei.

Vitalmin.ro vă pune la dispoziție atat consultanta in nutritie cat si diverse suplimente, remedii naturale care sa va ajute atat in preventie cat si in tratament.

Informațiile din acest articol nu reprezintă recomandări și nu înlocuiesc indicațiile medicului curant!

Sănătate & Spor în toate cele bune,

Leonard Munteanu

&

Echipa Vitalmin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *