Uncategorized

Hemoroizi externi si interni – remedii naturale pentru preventie sau tratament

Hemoroizi

Ce sunt Hemoroizii ?

Hemoroizii reprezinta dilatatii varicoase ale venelor de la nivelul canalului anal, care se inflameaza.

Despre hemoroizi se vorbeste putin in public si mult in privat, deoarece este o afectiune care genereaza o stare neplacuta si  frica persoanelor care sufera de acesta boala.

Conform unui studiu publicat in 2017 se estimeaza ca cca 25% din adulti sufera de acesta boala, adica unul din patru adulti.(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28989595/ )

Din fericire, sunt disponibile solutii eficiente pentru tratarea hemoroizilor, tratamente care pot fi facute la domiciliu și bineinteles ca sunt necesare si modificări ale stilului de viață.

Tipuri de hemoroizi

Clasificarea hemoroizilor se face in functie de localizarea lor fata de orificiul anal:

  • hemoroizi externi: se afla sub pielea din jurul anusului si sunt vizibili la nivelul orificiului anal;
  • hemoroizi interni: se află în interiorul rectului  si sunt vizibili doar la explorarea medicala printr-un procedeu numit anuscopie.

Simptomele difera si ele in functie de tipul de hemoroizi.

Simptome Hemoroizi externi

  • Mâncărime sau iritație în regiunea anală
  • Durere sau disconfort
  • Umflarea în jurul anusului
  • Sângerare

Simptome  Hemoroizi interni

De obicei, nu le puteți vedea sau simți și rareori provoacă disconfort. Dar încordarea sau iritarea la trecerea scaunului poate provoca:

  • Sângerare nedureroasă în timpul defecarii.
  • Cantități mici de sânge roșu aprins/deschis pe șervețelul de toaletă sau în toaletă.
  • Uneori Durere și iritație.

Cauzele aparitiei hemoroizilor

Venele din jurul anusului tind să se întindă sub presiune și se pot umfla . Hemoroizii se pot dezvolta din cauza presiunii crescute din cauza mai multor factori:

  • Încordarea în timpul defecarii;
  • Diaree cronică sau constipație ;
  • Alimentatie cu putine fibre dar bogata in alimente rafinate;
  • Consum redus de apa, deshidratare;
  • Sedentarismul; lipsa exercitiului fizic efectuat in mod constant;
  • Statul pe scaun vreme indelungata;
  • Contact sexual anal ;
  • Obezitate;
  • Graviditate(sarcina) ;
  • Ridicarea de greutăți in mod regulat;

Preventie si Tratament pentru Hemoroizi

Cel mai bun mod de a preveni hemoroizii este de a vă menține scaunele moi, astfel încât acestea să treacă cu ușurință fara a irita vasele de sange si veti evita si incordarea/fortarea in timpul defecarii.

Pentru a preveni hemoroizii și pentru a reduce simptomele hemoroizilor, retineti cateva sfaturi:

  • Consumti alimente bogate în fibre! Adica mai multe fructe, legume și cereale integrale. Fibrele inmoaie scaunul și crește volumul acestuia, ceea ce vă va ajuta să evitați încordarea care poate provoca hemoroizi. Adăugați fibre treptat în dieta  pentru a evita problemele cu gazele.

Taratele de psyllium sunt o sursa naturala de fibre pure care sunt vandute sub forma de pulbere. Studiile sugerează că fibrele vegetale, pot reduce frecvența sângerărilor atunci când se utilizează  și pot ajuta la evitarea constipației. Când utilizați psyllium, asigurați-vă că beți multă apă. Un studiu pe animale din 2011 publicat în Digestive Diseases and Sciences (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21082352/)  a constatat că coaja de psyllium are un efect stimulator intestinal și laxativ asupra șoarecilor și, la doze mai mari, are activitate antisecretorie (reducând rata normală de secreție a unui lichid corporal) și antidiareică.

  • Hidratati-va oameni buni! Beți  apă, ceai și alte lichide (nu alcool sau bauturi carbogazoase) în fiecare zi pentru a ajuta la menținerea scaunelor moi. Deshidratarea poate duce la constipație, deoarece apa și fluidele sunt necesare pentru ca fibrele să călătorească fără probleme prin tractul digestiv. Multe studii, inclusiv unul publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică, indică faptul că pierderea de lichide și restricția de lichide pot crește constipația, ceea ce poate agrava simptomele hemoroizilor.
  • Nu vă încordați! Încordarea și ținerea respirației atunci când încercați să treceți un scaun creează o presiune mai mare în venele din rectul inferior.
  • Evitati sa amanati! Dacă așteptați să treceți o mișcare intestinală și nevoia dispare, scaunul se poate usca și poate fi mai greu de trecut.
  • Faceti exercițiu fizic constant! Rămâneți activ pentru a ajuta la prevenirea constipației și pentru a reduce presiunea asupra venelor. Exercitiile fizice va pot ajuta,  sa pierdeti excesul de greutate care ar putea contribui la hemoroizi.

Studiile si articolele de specialitate https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4241367/  indica faptul ca exercitiile fizice constante reprezinta preventia de baza in cca 35 boli cronice(  imbătrânire biologică accelerată / moarte prematură, capacitate cardiorespiratorie scăzută, sarcopenie, sindrom metabolic, obezitate, rezistență la insulină, prediabet, diabet zaharat de tip 2, boală hepatică grasă non-alcoolică, boală coronariană, boală arterială periferică, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă congestivă, disfuncție endotelială, dislipidemie arterială, hemostază, tromboză venoasă profundă, disfuncție cognitivă, depresie și anxietate, osteoporoză, osteoartrită, echilibru, fractură osoasă / căderi, poliartrită reumatoidă, cancer de colon, cancer de sân, cancer endometrial, diabet gestațional, preeclampsie, sindromul ovarului polichistic, disfuncție erectilă, durere, diverticulită, constipație și boli ale vezicii biliare).

  • Consumati alimente fermentate natural! Alimentele fermentate, cum ar fi chefirul, iaurtul crud, muraturile in sare, pot ajuta sistemul digestiv cu bacterii sănătoase care sunt esențiale pentru eliminarea corectă. Mai multe studii au arătat că alimentele fermentate și probioticele îmbunătățesc sănătatea tractului intestinal, sintetizează și sporesc biodisponibilitatea nutrienților, modifică pH-ul intestinal și ajută digestia.
  • Utilizați tratamente topice/aplicate local. Aplicați o cremă sau un supozitor  pentru hemoroizi fără prescripție medicală care conține hidrocortizon sau utilizați tampoane care conțin hamamelis sau un agent de amorțeală.
  • Faceti o baie caldă sau o baie de șezut. Tineti zona anală în apă caldă simplă timp de 10 până la 15 minute de două până la trei ori pe zi.
  • Folositi suplimente sau unguente cu Ghimpe (Ruscus aculeatus),  Castan salbatic, Hamamelis – plante care reduc inflamatia si durerea.
  • Pycnogenol Un studiu  din 2010 publicat în Phytotherapy Research https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.3021     a investigat eficacitatea  Pycnogenol oral și topic pentru gestionarea atacurilor hemoroidale acute într-un studiu controlat, randomizat cu 84 subiecți. În mai puțin de 48 de ore de la un atac, pacienții au fost înrolați și semnele și simptomele lor au fost evaluate. Scăderea scorurilor a fost semnificativ mai pronunțată în grupul cu Pycnogenol decât în grupul de control căruia i s-a administrat placebo. Studiul indică faptul că Pycnogenol orală și topică ajută la vindecarea hemoroizilor acuți.
  • Suplimentele MSM par să ajute la tratarea hemoroizilor, potrivit studiilor stiintifice https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22492249/ . Aplicarea unui gel nou care conține MSM împreună cu ulei de arbore de ceai si acid hialuronic – poate reduce durerea și umflarea cauzate de hemoroizi (vase de sânge umflate ale rectului care fac dificilă mersul la baie fără durere sau sângerare).
  • Vitamina E aplicata local cat si consumata ca supliment ajuta in tratament si preventia hemoroizilor si varicelor.

Cu aceste tratamente, simptomele hemoroizilor dispar adesea într-o săptămână. Consultați-vă medicul dacă nu obțineți ușurare sau  dacă aveți dureri severe sau sângerări.

Vitalmin.ro vă pune la dispoziție atat consultanta in nutritie cat si diverse suplimente, remedii naturale care sa va ajute atat in preventie cat si in tratamentul hemoroizilor.

Informațiile din acest articol nu reprezintă recomandări și nu înlocuiesc indicațiile medicului curant!

Sănătate & Spor în toate cele bune,

Leonard Munteanu

&

Echipa Vitalmin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *