Digestie

Digestia de calitate! Cum, Când și mai ales De ce?

Hemoroizi

Digestia de calitate este apreciată în special de cei care… nu o mai au. Ceilalți o consideră ca ceva normal. Nu este chiar așa, nu pică din cer… deci depinde de noi să o păstrăm sau să o pierdem.

Și având în vedere că ne apropiem de Sărbătoarea Învierii Domnului,  când dincolo de bucuria sufletească, fiecare pune pe masă bucate cât mai gustoase și aspectoase cu intenția de a se înfrupta din darurile lui Dumnezeu pentru om –  este important să știm/înțelegem cum ne poate influența calitatea vieții o digestie de calitate. Și cum cumpătarea/moderația nu este punctul forte al omului în asemenea momente, cred că ne este de folos să discutam puțin despre digestie.

Ce este digestia?

Digestia este unul din procesele esențiale ale nutriției/hrănirii organismului, alături de absorbție și utilizarea nutrienților la nivel celular.

Simplu spus, digestia este procesul de descompunere a alimentelor  în substanțe nutritive mici, care pot fi absorbite în sânge și utilizate de organism. Procesul implică spargerea/descompunerea alimentelor în molecule mai mici, prin:

  • Procese mecanice – masticația alimentelor
  • Procese chimice – specifice digestiei în care un rol esențial îl au enzimele digestive produse de glandele salivare, stomac, ficat, pancreas.

Dacă digestia s-a realizat corect atunci vor rezulta produși secundari(substanțe simple) de genul: aminoacizi(din proteine), monozaharide(zaharuri simple), acizi grași(din grăsimi/lipide), glicerol, vitamine și minerale.

Doar după ce s-a realizat această spargere a alimentelor și lichidelor în aceste substanțe simple se poate ajunge la Absorbția lor la nivelul intestinului subțire. Sângele le transportă la ficat, apoi la inimă și de acolo ajung în tot corpul pentru diverse nevoi ale organismului.

Ideea de bază este să ne hrănim, nu doar să mancăm… deci printr-o digestie de calitate dăm posibilitatea ca nutrienții din alimente(aminoacizi(din proteine), monozaharide(zaharuri simple), acizi grași(din grăsimi/lipide),  vitamine și minerale) să ajungă la celule – unde este nevoie de ele!

Ce factori principali interni și externi influențează digestia?

  • Mestecarea alimentelor

Alimentele solide au nevoie de masticație pînă devin lichide, apoi vor fi înghițite. În cazul în care „le dăm drumul pe topogan“ fara să fie bine mestecate, vor apărea  dificultăți de digestie(dureri, balonare, gaze).  În plus, în salivă există o enzimă(amilază) care are rolul de a porni descompunerea carbohidraților.

  • Alimentul în sine – cantitatea și calitatea

Să mâncăm când ne este foame(nu poftă) și să ne ridicăm de la masă când încă nu avem senzația de stomac plin. Calitatea alimentului este dată de nutrienții pe care îi conține. Exemple de produse de evitat : dulciurile(calorii goale – zahăr mult), bauturi carbogazoase(zahăr, apă și coloranți). Vă provoc să citiți pe o etichetă de produs câte grame de zahăr sunt în 200 ml de … numele băuturii carbogazoase îl alegeți dvs și să măsurați cu un cântar să vedeți ce înseamnă pentru 2 litri…

Deci, alegeți alimente naturale, cat mai proaspete și cat mai puțin procesate. Așa cum aveți grija ca la autoturism să alimentați benzină/motorină de cea mai bună calitate, tot așa să procedați si cu hrana(combustibilul) pentru corpul dvs!

  • Combinarea alimentelor si digestia

Combinarea alimentelor înseamnă chimia digestiei în practică – deoarece ține cont de locul în care sunt digerați nutrienții(proteine, carbohodrați, grăsimi) și de mediul acid sau alcalin în care se digeră fiecare.

Probabil ați auzit de recomandarea de a consuma fructele pe stomacul gol iar nu ca desert – aceasta este una din regulile de bază ale combinării alimentelor.

Despre combinarea alimentelor s-a scris destul in ultimii ani, ca urmare vă recomand să citiți:

  • Combinarea alimentelor. Digestia – autor: Steve Meyerowitz
  • Carți scrise de d-na Floarea Damaschin – în care tratează acest subiect
  • Food Combining Made Easy – de Herbert Shelton

 

  • Enzimele digestive si digestia

Organele care produc enzime digestive au și ele nevoie de nutrienți, vitamine și minerale… ca să funcționeze optim. Alimentele crude, fermentate natural(murături) conțin enzime în mod natural. Mestecate bine, eliberează și activează enzimele pe care le conțin. Prin preparare termică se distrug enzimele alimentelor. În cazul în care organele implicate în digestie(stomac, pancres, ficat – vezică biliară) nu produc suficiente enzime atunci este necesar să ajutăm corpul prin intermediul suplimentelor enzimatice.

  • Pauza alimentară

Este necesară(nu opțională) pentru sistemul digestiv si deci recomandat să avem o pauză de cca 3-4 ore între mese. Sunt și excepții medicale unde se recomandă puțin și des însă acum nu discutăm despre excepții.

  • Aerul și respirația

Aerul poate ajuta la ameliorarea disconfortului abdominal și la îmbunătățirea digestiei prin relaxarea mușchilor abdominali. Respirația poate ajuta la stimularea activității sistemului digestiv prin încurajarea circulației sângelui și a fluxului limfatic. Respirația profundă abdominală poate ajuta la relaxarea mușchilor ce susțin stomacul și intestinul, ajutând la stimularea digestiei. Acest lucru poate ajuta la prevenirea indigestiei și la reducerea durerilor abdominale.

Alți factori care influențează digestia și pe care este bine să îi avem în vedere:

  • Apa și hidratarea
  • Emoțiile negative, mai ales în timpul mesei
  • Mișcarea
  • Inhibatorii enzimatici conținuți de anumite alimente(ex. Fasolea boabe)
  • Alcoolul
  • Intoleranțe alimentare
  • Alergii alimentare
  • Alte substanțe care schimbă echilibrul florei intestinale

Sper că v-am pus pe gânduri și veți pune în practică recomandările din acest articol astfel încât să vă hrăniți de fiecare dată când mâncați.

Aflându-ne  în Postul Paștelui, închei cu un citat care cred că poate fi un declanșator pentru a schimba/înbunătăți modul în care ne alimentăm:

„Mâncărurile s-au făcut pentru 2 pricini: pentru hrană și pentru tămăduire. Prin urmare cei ce se împărtășesc din ele fără aceste 2 pricini se vor osândi ca unii care s-au dedat desfătărilor, folosind rău cele date de Dumnezeu spre trebuință.”    Sfântul Maxim Mărturisitorul(580-662 d.H.)

Vitalmin.ro vă pune la dispoziție remedii pentru digestia optima:

https://vitalmin.ro/super-enzime-digestive-30-capsule-herbagetica/

https://vitalmin.ro/digestime-20-capsule-adams-vision/

https://vitalmin.ro/stomacalm-6010-capsule-herbagetica/

https://vitalmin.ro/triphalax-30-capsule-vegetale-herbagetica/

https://vitalmin.ro/carbune-activ-60-capsule-dvr-pharm/

https://vitalmin.ro/bicarbonat-de-sodiu-60-capsule-pro-natura/

https://vitalmin.ro/complex-probiotic-10-tipuri-de-bacterii-6ml-vitaking/

Sănătate & Spor în toate cele bune,

Leonard Munteanu

&

Echipa Vitalmin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *