Uncategorized

Depresie sau tristete? Si cu bucuria de a trai cum ramane?

Hemoroizi

Ce este depresia?

Conform Psychologies.ro Depresia este cea mai raspandita stare psihica patologica. Se manifesta ca stare de tristete, pesimism, dezinteres generalizat, lipsa puterii dar si a dorintei de concentrare si de comunicare.

Potrivit cercetărilor, depresia poate depăși insuficiența cardiacă ca fiind cea mai răspândită boală din lume până în 2030. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2847360/   Use of Mental Health Services for Anxiety, Mood, and Substance Disorders in 17 Countries in the WHO World Mental Health Surveys. Lancet. 2007;370:841–850)

Depresia poate aparea oricand in viata, din copilarie pana la batranete, deci schimbarile de dispozitie sufleteasca in care tristetea sau descurajarea persista,  multa vreme de la disparitia cauzei care le-a produs, arata prezenta depresiei.

Simptomele depresiei

Cele mai intalnite simptome ale depresiei sunt:

  • Teama persistenta
  • Inhibitie in exprimare
  • Atitudine pesimista
  • Insomnie
  • Oboseala
  • Lipsa poftei de mancare
  • Apatie usoara
  • O stare de spirit proasta, in mod continuu;
  • Senzatie de neajutorare;
  • Absenta sperantei pentru viitor;
  • Stima de sine scazuta;
  • Plans frecvent;
  • Senzatia de vinovatie;
  • Iritabilitate;
  • Intoleranta fata de ceilalti;
  • Lipsa motivatiei;
  • Lipsa interesului pentru diverse lucruri;
  • Dificultatea de a lua decizii;
  • Absenta bucuriei fata de viata;
  • Senzatia continua de anxietate;
  • Miscari lente si vorbit lent/incet;
  • Schimbari ale apetitului;
  • Scaderea in greutate sau foarte rar cresterea in greutate;
  • Constipatie;
  • Dureri de cap;
  • Ameteli;
  • Durere musculare si/sau articulare;
  • Un libido scazut;
  • Anomalii ale ciclului menstrual;
  • Evitarea contactului cu familia/prietenii;
  • Neglijarea pasiunilor sau hobby-urilor;

Remedii si tratamente, suplimente naturale care ajută la tratarea depresiei

 Tratamentul psihologic, prin care pacientii ajung sa inteleaga motivele care i-au dus la depresie si apoi sa le depaseasca

Medicamentele antidepresive, care trebuie administrate doar de catre medicul specialist, in doze bine stabilite.

Deosebit de eficiente sunt: relaxarea, exercitiile de respiratie, miscarea – metode simple, pe care le puteti integra fara probleme in viata de zi cu zi si care va ajuta sa scapati de stres si sa va redobanditi echilibrul psihic. Sportul şi mişcarea influ­en­ţează raportul seroto­nină/ dopamină şi ni­ve­lul de endor­fine în orga­nism. Com­ba­terea de­pre­siei devine mai efici­entă şi, de aceea, miş­carea trebuie inte­grată în orice terapie.

Somnul, este perturbat la bolnavul depr­esiv, de aceea restabilirea lui reprezinta o urgenta.

Rasul terapeutic, ii ajută pe depresivi. Rasul este o reactie extrem de complexa, nu pe deplin lamurita (un adult rade zilnic de 20 de ori, iar un copil de 200 de ori) si, interesant, el nu se dobandeste prin imitatie, caci rad pana si copiii ce s-au nascut orbi sau surzi.

Dieta, plimbările în natură , evitarea situaţiilor generatoare de stres.

Vitaminele, mineralele și suplimentele pe bază de plante medicinale au acumulat o cantitate semnificativă de dovezi care susțin utilizarea lor pentru prevenirea și tratamentul tulburarilor sufletesti, tratate de obicei cu medicamente. Ele au in plus si un istoric admirabil de siguranță.

Uleiul de peste – prin acizii grasi (Omega 3) pe care îi contine – atenueaza simptomele depresive. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31383846/  (Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis)

Nivelurile  scăzute de vitamina D – se testeaza prin analiza de sânge numită 25(OH)D – sunt asociate cu simptome semnificative clinic de depresie la persoanele altfel sănătoase. Există numeroase studii stiințifice care arată legatura dintre deficitul de vitamina D și depresie.

https://www.medscape.com/viewarticle/842008 (Vitamin D Levels Predict Depression)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23377209/ (Vitamin D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis)

Sunătoarea și-a dovedit demult eficienta in tratarea depresiilor. Într-un studiu publicat de Cochrane Library,( https://www.cochrane.org/CD000448/DEPRESSN_st.-johns-wort-for-treating-depression  ) cercetătorii au compilat rezultatele a 29 de studii anterioare, implicând un total de 5.489 de participanți care au fost repartizați aleatoriu fie sunătoare, un placebo, antidepresive triciclice sau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRIs) pentru a trata depresia ușoară până la moderat severă. Sunătoarea s-a dovedit a fi mai eficace decât un placebo și cel puțin la fel de eficace ca tricilicii și SSRIs, dar cu mai puține efecte secundare.

Medici­na asiatica foloseste cu succes alte plante valoroase în tratarea depresiei, cele mai cunoscute fiind ashwagandha, rodhiola, cordyceps.

Foarte utile s-au do­vedit şi unele suplimente alimen­tare, cum ar fi 5-HTP, GABA, Glutamina,Fosfatidilcolina.

5-Hydroxytryptophan (5-HTP). 5-HTP este un aminoacid care apare în mod natural în organism și este ultimul pas în producerea de serotonină(neurotransmitator numit și hormonul fericirii). Multe dintre medicamente antidepresive puternice de astăzi de fapt lucrează pentru a crește nivelul de serotonină disponibilă în creier. Serotonina este produsă în organism din triptofan. Surse naturale bogate in triptofan sunt carnea de curcan și pui precum și bananele. 5-HTP este special în sensul în care  poate traversa bariera sânge creier. Este extras din semințele de Griffonia simplicifolia, un copac cultivat mai ales în Ghana și Coasta de Fildeș, dar poate fi produs și sintetic. 5-HTP a câștigat popularitate în tratamentul naturist al insomniei, depresiei și obezității, printre alte utilizări.

GABA (acid gamma – aminobutiric). GABA se produce în creier din aminoacidul glutamat cu ajutorul vitaminei B6. Acesta acționează pentru a inhiba transmiterea impulsurilor neuronale, acționând pentru a echilibra excitația neuronală.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5107161/  (Glutamate and GABA Systems in the Pathophysiology of Major Depression and Antidepressant Response to Ketamine)

Flora intestinala – În ultimele decenii cercetatorii au demostrat legatura puternica dintre sanatatea intestinelor, flora intestinala si creier prin asa numita axa intestin-flora intestinala – creier. O flora intestinala sanatoasa si echilibrata va avea un impact pozitiv asupra creierului si starii sufletesti. Alimentatia de calitate are un rol important iar probioticele sunt de mare ajutor atunci cand e necasara o refacere rapida a florei intestinale. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10146621/  (Gut Microbiota in Anxiety and Depression: Unveiling the Relationships and Management Options)

Vitamina B 3. Niacina/Niacinamida este vitamina B3, una dintre vitaminele din complexul B, solubila în apă. Niacina/Niacinamida are capacitatea  de a reduce  anxietatea și depresia.

http://orthomolecular.org/library/jom/2004/pdf/2004-v19n02-p104.pdf  (Niacinamide’s Potent role in Alleviating Anxiety with its Benzodiazepine-like Properties: A Case Report)

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman și este implicat într-o serie de procese biochimice esentiale pentru buna funcționare a sistemelor cardiovasculare, digestive, hormonale și osteoarticulare. De asemenea, joacă un rol modulator vital în biochimia creierului, influențând mai multe căi de neurotransmisie asociate cu dezvoltarea depresiei. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27910808/ (Magnesium and depression)

Vitalmin.ro vă pune la dispoziție remedii naturale pentru tratarea depresiei. In acest sens, la categoria Afectiuni veti  gasiti o sub-categorie speciala: Depresie si Anxietate care contine multe din remediile naturale mentionate in acest articol.

Informațiile din acest articol nu reprezintă recomandări și nu înlocuiesc indicațiile medicului curant!

Sănătate & Spor în toate cele bune,

Leonard Munteanu

&

Echipa Vitalmin.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *