Cardiovascular, Imunitate, Suplimente

Curcuma și Resveratrolul sunt doi dintre cei mai puternici antioxidanți descoperiți vreodată

Hemoroizi

Curcuma și Resveratrolul, doi antioxidanți redutabili cu multiple beneficii pentru sănatate merită o atenție aparte, motiv pentru care am  tradus un articol bine documentat cu studii științifice, pentru a avea o imagine cât mai cuprinzătoare a beneficiilor pe care le oferă cei doi antioxidanți.

Sursa articolului:

Curcumin and Resveratrol are two of the most powerful Antioxidants eve — Health Ranger Store

Antioxidantii

Antioxidanții sunt compuși naturali care joacă un rol important în susținerea sănătății umane. Puteți obține antioxidanți dintr-o varietate de surse alimentare, în special produse proaspete. Fructele și legumele ecologice sunt cele mai bune surse de antioxidanți, împreună cu plantele și condimentele comestibile. Și datorită importanței lor în dieta umană, puteți obține acum doza zilnică de antioxidanți din suplimentele alimentare.

Antioxidants: In Depth | NCCIH (nih.gov)

Una dintre principalele funcții ale antioxidanților este de a apăra celulele sănătoase de moleculele dăunătoare numite radicali liberi. Aceste specii instabile, foarte reactive sunt produse secundare ale proceselor celulare normale. Când li se permite să se acumuleze, radicalii liberi atacă biomolecule importante, cum ar fi ADN-ul, proteinele, carbohidrații și lipidele, provocând daune celulare extinse.

Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health – PMC (nih.gov)

Deoarece antioxidanții sunt singurii compuși care pot neutraliza stresul oxidativ, organismul are nevoie de o cantitate amplă de antioxidanți pentru a-și echilibra producția de radicali liberi.

În afară de reacțiile intracelulare, expunerea la elemente externe, cum ar fi substanțele chimice toxice, metalele grele și alți poluanți din mediu, pot declanșa, de asemenea, formarea radicalilor liberi.

Environmental factors and unhealthy lifestyle influence oxidative stress in humans—an overview | SpringerLink

Deoarece aceste tipuri de factori de stres sunt inevitabile, organismele vii sunt echipate în mod natural cu un sistem de apărare antioxidant care le permite să prospere în ciuda prezenței amenințărilor în mediul lor imediat.

Importanța acestui sistem de apărare antioxidantă este evidentă în modul în care microalga de apă dulce, Haematococcus pluvialis, prosperă în natură. Acest microorganism unicelular supraviețuiește în medii dure prin producerea unui antioxidant cunoscut sub numele de astaxantină.

Marine Drugs | Free Full-Text | Accumulation of Astaxanthin by a New Haematococcus pluvialis Strain BM1 from the White Sea Coastal Rocks (Russia) (mdpi.com)

Un puternic eliminator de radicali liberi, se spune că este de neegalat capacitatea astaxantinei pe de a proteja împotriva stresului oxidativ, eclipsând chiar și pe cea a vitaminei C și a altor carotenoide puternic antioxidante.

Frontiers | Astaxanthin-Producing Green Microalga Haematococcus pluvialis: From Single Cell to High Value Commercial Products (frontiersin.org)

Antioxidanții joacă un rol similar în plante, animale și oameni. De exemplu, un studiu realizat de cercetători a descoperit că enzimele antioxidante dau plantelor precum castravetele o anumită toleranță la stresul sării.

[Relative expression of SOD and CAT mRNA and activities of SOD and CAT in grafted cucumber leaves under NaCl stress] – PubMed (nih.gov)

Sub stres ridicat de sare, castraveții produc radicali liberi ca parte a răspunsului lor normal la stres. În același timp, se adaptează prin creșterea activității anumitor enzime antioxidante care neutralizează aceste molecule dăunătoare. Această adaptare asigură supraviețuirea lor.

La animale, antioxidanții contribuie, de asemenea, la supraviețuire prin protejarea împotriva stresului oxidativ cauzat de factorii de stres din mediu. Un exemplu de factor de stres este căldura excesivă, care declanșează producția de niveluri ridicate de radicali liberi și crește susceptibilitatea păsărilor de curte la infecții.

Immunomodulatory effects of heat stress and lipopolysaccharide on the bursal transcriptome in two distinct chicken lines | BMC Genomics | Full Text (biomedcentral.com)

Un studiu publicat în jurnalul Antioxidants a constatat că stimularea statutului antioxidant al găinilor prin completarea cu antioxidanți îmbunătățește starea lor generală de sănătate, toleranța la stres și răspunsul imun.

Antioxidants | Free Full-Text | Muscle Antioxidant Activity and Meat Quality Are Altered by Supplementation of Astaxanthin in Broilers Exposed to High Temperature (mdpi.com)

La om, funcția protectoare a antioxidanților este, de asemenea, extrem de valoroasă, în special pentru menținerea sănătății optime. Cercetările arată că stresul oxidativ cauzat de supraproducția radicalilor liberi este legat de îmbătrânirea prematură și de problemele grave de sănătate.

Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health (hindawi.com)

Oxidative stress, aging and diseases | CIA (dovepress.com)

Deoarece oamenii sunt expuși în mod constant la factorii declanșatori de mediu și generează în mod constant radicali liberi ca o consecință a funcțiilor normale ale corpului, organismul uman are nevoie de un sistem robust de apărare antioxidantă pentru a face față stresului oxidativ.

Sistemul uman de apărare antioxidantă este compus din antioxidanți enzimatici și non-enzimatici care lucrează împreună pentru a proteja celulele sănătoase de radicalii liberi.

Frontiers | Lifestyle, Oxidative Stress, and Antioxidants: Back and Forth in the Pathophysiology of Chronic Diseases (frontiersin.org)

Antioxidanții enzimatici sunt principalii antioxidanți care se găsesc în plămâni, care oferă o protecție considerabilă împotriva poluanților prezenți în aerul pe care îl respirați.

What Are Free Radicals? | Live Science

Acești antioxidanți acționează prin stabilizarea, degradarea sau inactivarea radicalilor liberi prin diverse reacții chimice.

Oxidative Stress and Antioxidant Defense – World Allergy Organization Journal

Între timp, antioxidanții non-enzimatici, cum ar fi glutationul, lucrează singuri sau în cooperare cu antioxidanții enzimatici. Glutationul este antioxidantul solubil major din celule și este adesea numit “antioxidantul maestru”. O substanță chimică puternică produsă în mod natural de corpul tău, glutationul acționează ca un cofactor pentru mai multe enzime detoxifiante, cum ar fi glutation peroxidaza și glutation-S-transferaza. Un cofactor ajută la catalizarea reacțiilor și transformărilor biochimice.

Cofactor – Definition, Types and Examples | Biology Dictionary

În afară de glutation, antioxidanții non-enzimatici provin și din dieta ta. Câteva exemple de antioxidanți non-enzimatici sunt vitaminele A, C și E și polifenolii și pigmenții derivați din plante.

Nonenzymatic Exogenous and Endogenous Antioxidants | IntechOpen

Polifenolii sunt o clasă de compuși cu multe proprietăți de susținere a sănătății frecvent întâlnite în alimentele pe bază de plante. Pe lângă faptul că servesc drept antioxidanți, unii polifenoli dau, de asemenea, plantelor comestibile culoarea lor caracteristică.  

What are Polyphenols? Another Great Reason to Eat Fruits and Veggies – Kendall Reagan Nutrition Center (colostate.edu)

Curcuma și Resveratrolul, doi dintre cei mai puternici antioxidanți pe care ar trebui să-i adaugi în dieta ta

O multime de polifenoli antioxidanti au fost studiați pe scară largă de către cercetători, dar nici unul mai mult decât curcumina și resveratrolul. Un pigment galben găsit în curcuma (Curcuma longa) – probabil cea mai puternică plantă medicinală cunoscută de om – curcumina este bine-cunoscută pentru multiplele beneficii asupra sănătății și proprietăților sale antioxidante puternice.

10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin (healthline.com)

Potrivit studiilor, ceea ce face curcumina un antioxidant puternic este capacitatea sa de a proteja împotriva stresului oxidativ folosind mai multe mecanisme. Acestea includ susținerea activității diferitelor enzime antioxidante, susținerea chelării naturale a metalelor toxice și multe altele.

Antioxidants | Free Full-Text | Antioxidant Potential of Curcumin—A Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials (mdpi.com)

Un studiu publicat în International Journal of Biochemistry & Cell Biology a raportat că curcumina nu numai că ajută la neutralizarea radicalilor liberi, dar, de asemenea, ajută la eliminarea organismului de aceste molecule dăunătoare prin sprijinirea activităților de glutation-S-transferaza (GST) și glutation peroxidaza (GPx).

Mechanisms of anticarcinogenic properties of curcumin: the effect of curcumin on glutathione linked detoxification enzymes in rat liver – ScienceDirect

Atât GST și GPx sunt cruciale pentru apărarea antioxidantă a organismului dumneavoastră.

Un antioxidant enzimatic, GST ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ prin stingerea moleculelor reactive cu ajutorul glutationului.

Frontiers | Glutathione S-Transferases: Role in Combating Abiotic Stresses Including Arsenic Detoxification in Plants (frontiersin.org)

Între timp, GPx ajută la scăderea compușilor dăunători de celule, cum ar fi peroxizii, catalizând detoxifierea lor, din nou cu ajutorul glutationului. În acest fel, GPx ca parte a sistemului de apărare antioxidant ajută la protejarea lipidelor din membranele celulare de daune oxidative.

Glutathione Peroxidase in Health and Diseases | IntechOpen

Diferite tipuri de radicali liberi produși în interiorul corpului tău pot face ravagii pe celulele tale. Speciile reactive de oxigen (ROS) sunt radicali care conțin oxigen, care se formează prin reacții celulare care implică consumul de oxigen.

Reactive Oxygen Species – an overview | ScienceDirect Topics

Speciile reactive de azot (RNS), pe de altă parte, sunt molecule derivate din oxid nitric despre care se știe că vizează lipidele, ADN-ul și proteinele.

Reactive Nitrogen Species: Molecular Mechanisms and Potential Significance in Health and Disease | Antioxidants & Redox Signaling (liebertpub.com)

Potrivit unui studiu publicat în Molecules, supraproducția de ROS și RNS poate epuiza sistemul de apărare antioxidant și poate duce la o scădere a activității antioxidanților enzimatici, cum ar fi catalaza, GPx și superoxid dismutaza. Dar un antioxidant puternic ca curcumina poate ajuta la ușurarea poverii asupra sistemului de apărare antioxidante, ajutând la eliminarea ROS și RNS și sprijinirea activității de antioxidanți enzimatici.

Molecules | Free Full-Text | Curcumin Modifies the Activity of Plasmatic Antioxidant Enzymes and the Hippocampal Oxidative Profile in Rats upon Acute and Chronic Exposure to Ozone (mdpi.com)

O altă proprietate a curcuminei, care o face un antioxidant mare,  este capacitatea sa de a chela în mod natural metale. Metalele sunt bine distribuite în mediu, iar expunerea la unele poate induce stres oxidativ. 

Metal-induced oxidative stress: an evidence-based update of advantages and disadvantages – ScienceDirect

Dar un studiu publicat în Journal of Molecular Graphics & Modelling a constatat că curcumina poate proteja împotriva acestui lucru acționând ca un agent natural de chelare a metalelor.

Metal chelating ability and antioxidant properties of Curcumin-metal complexes – A DFT approach – ScienceDirect

Ca și curcumina, Resveratrolul este un polifenol cu activitati antioxidante remarcabile. O antitoxină produsă în mod natural de anumite plante, resveratrolul poate fi găsit din abundență în pielea strugurilor, căpșunilor, arahidelor și a mai multor plante medicinale. Resveratrolul este considerat un antioxidant puternic, deoarece poate curăța în mod eficient o mare varietate de celule, lipide- și ADN-dăunătoare molecule, inclusiv peroxid de hidrogen, dioxid de azot și radicali superoxid.

Antioxidative Stress Mechanisms behind Resveratrol: A Multidimensional Analysis (hindawi.com)

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Biomedicine & Pharmacotherapy, resveratrolul este, de asemenea, capabil să sprijine activitatea diferitelor enzime antioxidante, ajutând în același timp la scăderea organismului de radicalii liberi. Investigațiile asupra resveratrolului pe activități biologice arată că acesta poate sprijini performanța de superoxid dismutaza, GPx, GST și glutation reductaza.

Resveratrol (RV): A pharmacological review and call for further research – ScienceDirect

Efectul Resveratrolui pe glutation reductază este ceva special, deoarece această enzimă antioxidantă este responsabilă pentru menținerea aprovizionării organismului dumneavoastră cu glutation redus.

The role of glutathione reductase and related enzymes on cellular redox homoeostasis network – ScienceDirect

Glutation redus se găsește la concentrații mari în sistemele celulare și servește ca un cofactor critic în mai multe căi antioxidante. Glutation redus, de asemenea, joacă un rol major în sprijinirea capacitatea naturală a organismului dumneavoastră de  dezintoxicare.

Glutathione – an overview | ScienceDirect Topics

Beneficiile pentru sănătate ale suplimentării cu Curcuma si Resveratrol

Datorită capacității lor de a sprijini sistemul de apărare antioxidant al organismului dvs, adăugarea de alimente bogate în curcumina si resveratrol la dieta dvs sau completarea cu acești antioxidanți vă poate ajuta să mențineți funcțiile sănătoase ale multor organe și sisteme de organe. Iată câteva dintre beneficiile uimitoare pentru sănătate oferite de curcumină și resveratrol:

  • Acestea susțin funcția cardiovasculară sănătoasă – Ca un antioxidant puternic, curcumina poate ajuta la protejarea vaselor de sânge de stresul oxidativ, care vă poate deteriora vasele de sânge.

[Oxidative stress and vascular function] – PubMed (nih.gov)

Menținerea vaselor de sânge sănătoase este importantă pentru susținerea fluxului sanguin optim către inimă, creier și alte organe. Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Preventive Nutrition and Food Science, suplimentarea cu curcumină vă poate ajuta, de asemenea, să mențineți nivelurile de tensiune arterială sănătoase.

Preventive Nutrition and Food Science (pnfs.or.kr)

Între timp, mai multe studii arată că resveratrolul poate sprijini, de asemenea, o inimă sănătoasă, ajutând la menținerea tensiunii arteriale sănătoase și a nivelului de colesterol din sânge,  în limitele normale.

Blood Pressure–Lowering by the Antioxidant Resveratrol Is Counterintuitively Mediated by Oxidation of cGMP-Dependent Protein Kinase | Circulation (ahajournals.org)

The effects of resveratrol on lipid profiles and liver enzymes in patients with metabolic syndrome and related disorders: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials | Lipids in Health and Disease | Full Text (biomedcentral.com)

  • Acestea susțin funcția sănătoasă a creierului – Cercetările arată că creierul are nevoie de o protecție considerabilă împotriva stresului oxidativ din cauza activității sale metabolice ridicate.

Antioxidants | Free Full-Text | Oxidative Stress in the Brain: Basic Concepts and Treatment Strategies in Stroke (mdpi.com)

Curcumina și resveratrolul, fiind antioxidanti puternici, pot ajuta creierul să combată daunele oxidative. După cum se arată într-un studiu  al cercetătorilor UCLA din anul 2018, completarea cu curcumină poate sprijini funcțiile cognitive sănătoase, în special atenția și memoria.

Curcumin improves memory and mood, new UCLA study says | UCLA

Studiile clinice arată, de asemenea, că suplimentarea cu resveratrol are un efect pozitiv asupra regiunilor creierului responsabil pentru învățare și memorie.

Resveratrol and cognitive decline: a clinician perspective (archivesofmedicalscience.com)

  • Acestea susțin funcția digestivă sănătoasă – Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Nutrients, curcumina este bună pentru sistemul digestiv, deoarece susține o compoziție echilibrată a microflorei intestinale. De fapt, s-a descoperit că curcumina  ajută să prospere microbii intestinali benefici –  ale căror funcții includ sprijinirea digestiei sănătoase și absorbția optimă a nutrienților.

Nutrients | Free Full-Text | Interaction between Gut Microbiota and Curcumin: A New Key of Understanding for the Health Effects of Curcumin (mdpi.com)

Gut Microbiome: Essential Tool for Digestion – and More | AMNH

Intestinal microbiota as a route for micronutrient bioavailability – ScienceDirect

În mod similar, s-a demonstrat că Resveratrolul sprijină o microfloră intestinală sănătoasă, precum și producția naturală a corpului  de mucine. Mucinele sunt componente proteice esențiale ale barierei intestinale.

Frontiers | Resveratrol in Intestinal Health and Disease: Focusing on Intestinal Barrier (frontiersin.org)

  • Acestea susțin funcția imunitară sănătoasă – Toate tipurile de celule sunt susceptibile la stres oxidativ, chiar și celulele imune. De fapt, studiile arată că stresul oxidativ poate afecta foarte mult funcția celulelor imune. Ca parte a apărării naturale a organismului, menținerea celulelor imune sănătoase este necesară pentru a menține o sănătate optimă. Antioxidanți puternici ca curcumina și resveratrolul pot ajuta la protejarea celulelor imunitare de radicalii liberi, astfel încât acestea să se poată apăra în mod eficient împotriva amenințărilor externe.
  • Acestea susțin oasele și articulațiile sănătoase – Potrivit unui studiu publicat in jurnalul BoneKey Reports, activitățile antioxidante ale curcuminei pot sprijini oasele sănătoase.

Therapeutic actions of curcumin in bone disorders – PMC (nih.gov)

Între timp, s-a demonstrat că resveratrolul sprijină activitatea de osteoblaste, care sunt celule care formează țesutul osos.

Regular Supplementation With Resveratrol Improves Bone Mineral Density in Postmenopausal Women: A Randomized, PlaceboControlled Trial – Wong – 2020 – Journal of Bone and Mineral Research – Wiley Online Library

Deoarece ambii compuși au proprietăți antioxidante incredibile, ei pot oferi, de asemenea, protecția atât de necesară țesuturilor articulare, care sunt susceptibile la stres oxidativ și daune.

Oxidative stress and inflammation in osteoarthritis pathogenesis: Role of polyphenols – ScienceDirect

Prin urmare, completarea cu curcuma și resveratrol este o modalitate foarte bună de a sprijini sanătatea optimă osoasă și a articulațiilor.

  • Acestea susțin o piele sănătoasă și strălucitoare – Celulele pielii produc continuu radicali liberi pe măsură ce își îndeplinesc diferitele funcții. Dar cercetările arată că aceste molecule foarte reactive sunt imediat neutralizate de antioxidanți enzimatici și non-enzimatici pentru a menține echilibrul și a preveni deteriorarea pielii.

SciELO – Brazil – Antioxidants in dermatology* Antioxidants in dermatology*

Stresul oxidativ nu a fost legat doar de îmbătrânirea prematură a pielii, ci și de multe boli de piele.

Oxidative stress in human facial skin observed by ultraweak photon emission imaging and its correlation with biophysical properties of skin | Scientific Reports (nature.com)

Puteți menține cu ușurință o piele sănătoasă și strălucitoare  prin sprijinirea unui sistem sănătos de apărare, cu ajutorul antioxidanților: curcuma și resveratrol.

  • Ei cresc în mod natural starea de spirit – Curcumina a fost mult timp folosită în medicina ayurvedică pentru a sprijini o stare de spirit pozitivă. Cercetările arată că influența sa pozitivă are o bază științifică: potrivit unui studiu publicat în jurnalul Frontiers in Psychiatry, curcumina poate ridica în mod natural starea de spirit prin sprijinirea nivelurilor sănătoase de anumite substanțe chimice ale creierului implicate în echilibrarea stării de spirit.

Frontiers | Curcumin in Depression: Potential Mechanisms of Action and Current Evidence—A Narrative Review (frontiersin.org)

Între timp, s-a descoperit că resveratrolul  reduce sentimentele stresante ajutând la menținerea nivelului sănătos de Sirt1, o proteină implicată în reglarea comportamentelor legate de starea de spirit.

Molecular and biological functions of resveratrol in psychiatric disorders: a review of recent evidence | Cell & Bioscience | Full Text (biomedcentral.com)

Role and Possible Mechanisms of Sirt1 in Depression (hindawi.com)

Informațiile din acest articol nu reprezintă recomandări și nu înlocuiesc indicațiile medicului curant!

Curcuma și resveratrolul sunt disponibile și sub forma de suplimente nutritive, ceea ce le face ușor de administrat. 

https://vitalmin.ro/resveratrol-extra-90-capsule-vitaking/

https://vitalmin.ro/curcumax-400mg-30-tablete-adams-vision/

https://vitalmin.ro/ginkgo-curcumin95-60-capsule-herbagetica/

https://vitalmin.ro/pulbere-de-turmeric-100-g-herbavit/

https://vitalmin.ro/colesterix-60-capsule-herbagetica/

Sănătate & Spor în toate cele bune,

Leonard Munteanu

&

Echipa Vitalmin.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *